Biografie

Biografie

De sopraan Selma Harkink voltooide haar studie aan het Utrechts Conservatorium met onderscheiding bij Henny Diemer.

Naast haar studie in Utrecht studeerde zij gelijktijdig aan het Conservatorium van Amsterdam aan De Opera Academie en aan de Internationale Liedklas.

Gedurende haar studie won Selma verschillende prijzen. Zij was prijswinnaar van de Stichting Jong muziektalent Nederland. Daarnaast ontving zij een beurs van de “Voorziening voor excellerende jonge musici”. Tevens was zij prijswinnaar in het Christina Deutekom Concours. Om haar studie compleet te maken volgde Selma verschillende masterclasses bij o.a: Sarah Walker, Henk Smit, Jard van Nes, Elly Ameling, Udo Reinemann, Rudolf Jansen, Helmut Deutsch, Roger Vignoles en Maarten Koningsberger. Op het moment wordt ze gecoacht door Margreet Honig.

Selma Harkink werkte aan een groot aantal operaproducties mee in onder andere Theater Dortmund, Gelsenkirchen, Bonn en De Nederlandse Reisopera waar zij de rollen zong van Susanna in Le Nozze di Figaro, Pamina in Die Zauberflöte, Despina in Così fan tutte, Nannetta in Falstaff, Nella in Gianni Schicchi, Frasquita in Carmen, Le Feu en Le Rossignol in L’enfant et les sortilèges, Marzelline in Fidelio, Despina in Così fan Tutte, Woglinde in Das Rheingold, Olympia in Les contes d’Hoffmann en Blondchen in Die Entführung aus dem Serail.

Tevens was Selma o.a. te horen als Le Feu in Ravel’s L’enfant et les sortilèges met het Limburgs Symfonie Orkest o.l.v. Ed Spanjaard. Selma toerde door het hele land met het Weense Operette Gala samen met Marco Bakker onder leiding van Jan Stulen. Selma was te horen als Rosalinde in Die Fledermaus in België, Nederland en Bulgarije. Zij zong met het Limburgs Symfonie Orkest onder leiding van Ed Spanjaard de Altenberg liederen van Berg en de vierde symfonie van Mahler. Sinds september 2010 is Selma is tevens als freelancer verbonden
aan het Groot Omroep Koor.

Selma maakte haar debuut bij De Nationale Opera waar zij de rol van Folleville zong in Reimsreisje, een bewerking voor kinderen van Rossini’s Il Viaggio a Reims. Van januari 2015 tot september 2019 was Selma verbonden als docent aan het Conservatorium van Amsterdam als docent methodiek zang (klassiek) Sinds september 2016 is zij als docent Hoofdvak Zang aan het Conservatorium van Utrecht verbonden. Sinds januari 2014 is Selma naast haar werkzaamheden als zangeres en zangdocent tevens werkzaam als logopedist met als specialisatie stemproblemen bij professionele zangers.